• Sinds dit seizoen zal Johan den Dulk onze jeugdopleiding komen versterken en zich voornamelijk gaan richten op onze jongste jeugd. Hoogste tijd om hem even aan de tand te voelen.

  Johan, bekend gezicht. Waar moeten we jou van kennen en hoe ben je bij VV Foreholte terecht gekomen?
  Of veel mensen me kennen weet ik niet, maar ik loop mijn hele leven wel op de voetbalvelden rond. Mijn eigen voetbalcarrière bij Quick Boys en Katwijk zal niet veel indruk hebben gemaakt. Daarna heb ik zowel als fysiotherapeut als trainer leuke dingen gedaan. Na enkele jaren als fysiotherapeut bij Sparta Rotterdam ben ik nu al meer dan 20 jaar werkzaam bij de KNVB waar ik nu in de begeleiding van JO15 future zit. Dat is het nationale team van ‘laatrijpe talenten’, die op deze manier toch kansen krijgen zich te ontwikkelen. Bij mijn opleiding voor UEFA B had ik mijn stage bij Foreholte dat op mij een positieve indruk achterliet. In de vacature voor HJO zag ik de ambitie van de vereniging en heb ik mezelf uitgenodigd mijn visie op het opleiden van jeugd te delen en te bekijken of het enthousiasme van beide kanten kwam.

  Welk takenpakket binnen de jeugdopleiding gaat onder jou vallen en wat vind jij hier belangrijk in?
  Mijn functie heeft de naam technisch coördinator onderbouw gekregen. Het komt er op neer dat ik mag helpen de eigen trainers in de onderbouw op te leiden volgens de visie van de vereniging. Ik hoop ze hierin de juiste tools te geven om de kinderen in situaties te brengen waarin ze zelf keuzes kunnen maken en zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Daarnaast willen we meer kinderen de kans geven zich te ontwikkelen door ze dezelfde trainers, oefenvormen en faciliteiten te geven, ongeacht de verschillende niveaus en verschillende snelheid van ontwikkelen en groeien. Met andere woorden willen we het moment van selecteren zo lang mogelijk uitstellen, waarbij we de kinderen die op dit moment wat voorlopen wel de uitdaging willen geven waar ze om vragen.

  Onlangs ‘presenteerde’ we onze Hoofd Jeugd Opleiding Dick Jan Ente en nu is de beurt aan jou. Ambitieuze vereniging dat VV Foreholte. Hoe kijk jij daar tegen aan?
  Zeker ambitieus. En terecht vind ik. Foreholte is een grote vereniging met veel vrijwilligers dat is een geweldige basis. Echter moeten we ons wel telkens afvragen of de plannen bij de vereniging passen en moeten sommige veranderingen niet te snel worden doorgevoerd. Stap voor stap. Net als het opleiden van voetballende kinderen zal veel geduld nodig zijn. Belangrijk is niet dat de snelheid maar de richting de juiste is en ook vooral ook dat we met iedereen dezelfde richting op gaan. Ik heb hier een goed gevoel bij. Dick-Jan is een ervaren man met een goede visie op opleiden en de mensen die ik in korte tijd heb leren kennen willen graag mee.

  Wat zijn je verwachtingen en je persoonlijke doelen de komende seizoenen binnen onze jeugdopleiding?
  Op korte termijn ben ik tevreden met veel lachende kinderen die zich welkom voelen op de training. Op lange termijn ook, want uiteindelijk blijft het plezier het allerbelangrijkste. Als we het voor elkaar kunnen krijgen een organisatie neer te zetten waarin de jonge trainers de kinderen kunnen enthousiasmeren en op een positieve manier kunnen begeleiden, hebben we een goede start gemaakt. Daarna kunnen we aan de slag met de inhoud en dus ook met de ontwikkeling van de trainers, waarbij mijn stokpaardje wel is dat ik vind dat je als jeugdtrainer zo weinig mogelijk moet voorzeggen. “Het is hun spelletje en het is geen FIFA”. Op lange termijn is mijn persoonlijke doel dat de kinderen die bij Foreholte komen voetballen trainers krijgen die hen op de juiste wijze helpen in hun ontwikkeling, zodat er autonome, creatieve en vrolijke voetballers de middenbouw instromen.

  Het enthousiasme spat ervan af bij Johan die plezier maken en gelijke kansen voor iedereen erg belangrijk vindt. Veel success en natuurlijk plezier Johan. Welkom bij Foreholte.