• ‘The Road naar Domburg’, nou ja, Oostkapelle dan… (1)

  29 mei 2023
 • “Periodekampioen, nacompetitie? Nou, daar had ik toch echt geen rekening meer mee gehouden. En hoe zit dat dan precies in elkaar?”

  Nou, let op, want ‘je moet er inderdaad voor hebben doorgeleerd’”…

  Foreholte speelt in de KNVB-regio West 2 en wel in de 2e klasse D. Daaruit komen 3 periodekampioenen (Alphia, FC Aalsmeer en Foreholte). Omdat FC Aalsmeer kampioen is geworden, gaat hun periodetitel naar de hoogst geëindigde ploeg op de ranglijst: DONK!

  Nu heb je in West 2 ook nog een 2e klasse E (tussen Den Haag en Rotterdam) met de periodekampioenen SVC’08, FC Skillz en RKDEO. Omdat FC Skillz kampioen is geworden, gaat hun periodetitel naar Berkel. En ten laatste een 2e klasse F (in en onder Rotterdam) met de periodekampioenen Sparta en Nieuwerkerk. Omdat hier maar 2 periodekampioenen zijn krijgt de hoogst geëindigde ploeg de 3e periodetitel: Spirit. En omdat Sparta kampioen is geworden gaat hun periodetitel naar de daarna hoogst geëindigde ploeg: VVGZ. Zo krijg je dus 9 periodekampioenen: Alphia, DONK, Foreholte – SVC’08, Berkel, RKDEO – Spirit, Nieuwerkerk, VVGZ.

  “En? Ben je er nog bij? Mooi zo, dan kunnen we verder”…

  In regio West 2 zijn er ook nog een 1e klasse B en een 1e klasse C. De nummers 10 en 11 van beide competities spelen ook mee in de nacompetitie. Vanuit de 1e klasse B zijn dat nr. 10 HVV en nr. 11 Den Hoorn. In de 1e klasse zijn dat Spartaan’20 en SVOD’22. Deze 4 ploegen gaan samen met de 9 bovenstaande de nacompetitie spelen voor 2 plaatsen in de 1e klasse.

  “Nou, dat was een makkie. Maar we zijn er nog (lang) niet. Blijf erbij!”...

  Hoe kom je nu van 13 naar 2? Daar heeft de KNVB een list op bedacht… En nu wordt het ook van belang dat je gaat beseffen dat er een onderscheid is in de 3 periodekampioenen van de verschillende 2e klassen en tussen de ploegen van de 1e klassen. 

  • Voor de 1e klassen is dat makkelijk: er is een nummer 10 en er is een nummer 11. Die hebben we hierboven al benoemd;

  • Voor de 2e klassen is dat wat lastiger. De KNVB onderscheidt nu een Hoogste Periodekampioen (HPK), Eén na hoogste Periodekampioen (1nHPK) en Laagste periodekampioen (LPK). Daarmee wordt bedoeld ‘in de eindstand’.

  Dat betekent:

  Voor 2D: DONK – Foreholte – Alphia 

  Voor 2E: RKDEO – Berkel – SVC’08

  Voor 2F: Spirit – Nieuwerkerk – VVGZ 

  Dit is van belang omdat sommige ploegen door hun betere resultaat of het hoger spelen een voordeel krijgen. “Huh, wat voor een voordeel dan?!”

  Er zijn twee voordelen…
  1. 
  De HPK’s zijn de 1e ronde vrij en spelen in de 2e ronde thuis
  2. In de 1e ronde spelen de 1e klassers thuis

  Een en ander betekent dat je als lager geklasseerde enigszins in het nadeel bent, maar op zich is dat ook wel een logische redenering van de KNVB.

  En dat heeft te maken met het feit dat er niet meer gespeeld wordt met een heen- en terugwedstrijd. Nee, het is ‘do or die’: als je verliest, dan lig je eruit! En dan speel je vanaf september in de 2e klasse.

  Nou, dan zijn we nu wel toe aan het (vanaf nu) enorm begrijpelijke schema. Toch?”...

  1e Ronde – zaterdag 3 juni

  Nr. 10 1B – LPK 2D (a) en dus… HVV – Alphia (a)

  Nr. 10 1C – LPK 2E (b) en dus… Spartaan’20 – SVC’08 (b)

  Nr. 11 1B – LPK 2F (c) en dus… Den Hoorn – VVGZ (c)

  Nr. 11 1C – 1nHPK 2D (d) en dus… SVOD’22 – Foreholte (d)

  1nHPK 2F – 1nHPK 2E (e) en dus… Nieuwerkerk – Berkel (e)


  2e Ronde – zaterdag 10 juni

  HKP 2D – Winnaar a (f) en dus…     DONK – HVV/Alphia (f)

  HPK 2E – Winnaar b (g) en dus…     RKDEO – Spartaan’20/SVC’08 (g)

  HPK 2F – Winnaar c (h) en dus…     Spirit – Den Hoorn/VVGZ (h)

  Winnaar e – Winnaar d (i) en dus…     Nieuwerk/Berkel – SVOD’22/Foreholte (i)

  Finales – zaterdag 17 juni (neutraal veld)

  Winnaar f – Winnaar (g)

  Winnaar h – Winnaar (i)

  Ten laatste moet je nog even weten dat als een wedstrijd gelijk eindigt er eerst 2x15 minuten wordt verlengd. Als er dan nog geen beslissing is, dan volgt er een strafschoppenserie.

  Nou, je moest er even doorheen, maar je hebt het eind gehaald! Mocht er nu iemand in jouw omgeving de komende dagen zeggen: “Die nacompetitie, hoe dat allemaal werkt…ik kan er geen chocola van maken”. Dan komt jouw moment!

  De kans is er dan natuurlijk wel dat hij/zij vervolgens zegt:

  Heb jij er soms voor doorgeleerd?