• Ook invoering statiegeld op frisdrankblikjes

    15 mrt 2023
  • Vanaf 1 april wordt in Nederland het statiegeldsysteem uitgebreid met frisdrankblikjes, zoals fris, bier en mixdranken. Dit betekent dat consumenten vanaf deze datum €0,15 extra betalen voor hun blikje frisdrank in de kantine. Je kan dit bedrag terugkrijgen bij het inleveren van het blikje bij een inzamelpunt. Of je kan het blikje direct doneren in een van de daarvoor bedoelde bakken. Hiermee steun je het jeugdkamp!

    Naast deze maatregel heeft de kantine besloten om te stoppen met de verkoop van blikjes jus d'orange, gezien het product onvoldoende wordt verkocht. Zodra de laatste blikjes zijn verkocht, zal dit product uit het assortiment worden gehaald.

    Het systeem van statiegeld op plastic flessen bestaat al langer in Nederland en heeft bijgedragen aan een afname van het aantal plastic flessen in het zwerfafval. Uit onderzoek is gebleken dat het systeem succesvol is en dat de meerderheid van de consumenten bereid is om het statiegeld terug te vragen. Met de uitbreiding van het statiegeldsysteem naar frisdrankblikjes wordt verwacht dat ook het aantal blikjes in het zwerfafval zal afnemen. Naast het verminderen van zwerfafval heeft het statiegeldsysteem nog een belangrijk voordeel: het bevorderen van recycling. Door het terugwinnen van materialen uit ingezamelde blikjes wordt het gebruik van nieuwe grondstoffen verminderd en de CO2-uitstoot verlaagd.