• ''Ik wil hier dolgraag het kunstje flikken''

  10 jan 2022
 • Tot nu toe mogen we de trainerswissel bij Foreholte één van de meest opvallende noemen. Nadat bekend werd dat Frank Bloemheuvel Voorhout achter zich zal laten, werd Mario Koswal aangesteld als nieuwe trainer voor het seizoen ’22-’23 en ’23-’24. Opvallend omdat Koswal al geruime tijd in het Haagse werkzaam is en weer een geheel ander type is dan voorgangers Marcel IJzendoorn en de genoemde Bloemheuvel. De 58-jarige oefenmeester werd hoe dan ook met open armen ontvangen, niet in de laatste plaats vanwege zijn ervaring en eerder geboekte successen. Koswal wilde eigenlijk graag richting een BVO gaan, maar het werd de tweedeklasser die ook zal verkassen naar de zaterdag.

  Koswal: ,,Dit is de voetbalwereld. Je kunt plannen hebben, maar het loopt vaak weer anders. Toen bekend werd dat ik TAC’90 na vijf seizoenen zou verlaten, schakelde Foreholte snel door contact op te nemen. Praten kan altijd en zo heb ik drie keer een gesprek met de club gehad, waarvan tweemaal fysiek. Al snel groeide mijn goede gevoel en na de feestdagen heb ik de knoop doorgehakt. Foreholte is een mooie en groeiende club. Het complex en de organisatie staan als een huis en de club heeft ambitie. Dat moet ook wel, want ik bulk daar ook van. Zij willen stappen maken en ik wil niet anders. Dus van daaruit bezien is dit een logische keuze. De juiste man op de juiste plek.”

  Volgens Koswal wilde de club hem als de beste trainer die vacant was. ,,Dat wil niet zeggen dat ik mijn droom laat varen, maar ik heb ontzettend veel zin in deze uitdaging. Volgende jaar komt de ploeg uit in de interessante tweede klasse op zaterdag en daar wachten de mooiste potjes. Van mij mag worden verwacht dat we aanvallend zullen spelen. Zo heb ik eerder ook gewerkt bij FC Boshuizen en TAC’90, maar ook bij de andere clubs waar ik werkzaam was. Dus dat moet ook haalbaar zijn bij deze club. Ik wil dat men graag op de tribune zit in verband met een leuke pot voetbal. Foreholte draagt niet voor niets de kleuren van een zekere club in Nederland.”

  Uiteraard is het rood en wit nog toekomstmuziek. Koswal moet eerst TAC’90 zien te behouden voor de hoofdklasse. ,,Ik ben met de club opgeklommen van de tweede klasse naar de hoofdklasse en daarin kunnen we absoluut mee. De resultaten vallen tot dusverre wat tegen, maar dat gaat goed komen. Ook nu spelen we aanvallend voetbal en daar blijf ik achter staan. We behoren zeker niet tot de slechtste ploegen in de hoofdklasse. Je kunt je altijd nog gaan aanpassen, maar je moet vooral blijven geloven in de koers die je vaart. Dat heeft in de nodige seizoenen al succes opgeleverd, waar ik ook werkte.”

  Net als iedereen baalt de bevlogen trainer van de stilstand. ,,Een leven zonder voetbal is ronduit saai. Onze hobby is ontnomen en daar baalt iedereen van. Maar vanaf morgen ga ik weer aan de slag in zwaar aangepaste vorm. We zullen langzamerhand weer moeten gaan toewerken naar de herstart wanneer die ook zal zijn.”

  Ook nog een reden om bij Foreholte neer te strijken: ,,De voorzitter, Rogier Hoeimans, is mijn pupil geweest bij FC Lisse en diverse trainers binnen de club hebben bij mij een KNVB-diploma behaald. Ik zal dus geen vreemde zijn binnen de club. Leuk dat ik nu een soort van opgehaald ben gezien het verleden. Ik wil hier dolgraag het kunstje flikken die we ook bij FC Boshuizen en TAC’90 hebben neergezet.”

  Koswal was voor TAC’90 werkzaam bij De Ster, Haaglandia, FC Boshuizen en VCS en langer terug betrokken bij het opleidingsapparaat van Voorschoten’97.

  Bron en foto: Leidenamateurvoetbal.nl