• Paul Jochemsz beleeft zijn laatste dagen als fanatieke voetbalreporter van Foreholte 1. Na jarenlang trouwe dienst legt hij zijn pen en microfoon definitief neer. En zo komt er een einde aan het bijzonder tijdperk vol unieke voorbeschouwingen, scherpe analyses en fanatieke radioverslagen. We staal stil, genieten nu het nog kan en zijn door middel van deze liveblog getuige van Paul’s laatste ronde langs de velden als reporter.

  WOENSDAG 11 MEI

  ''Meestal koop je zo’n kavel op de veiling. Het betreft Dortmund, Bayern München of Real Madrid. Je biedt van 1000 tot 2500 €-tjes en je mag 3 dagen mee! Je wordt heen en teruggevlogen, alles is verzorgd. Kortom, topkavel! Maar wat dacht je hiervan. 4-daagse fiets-voetbalreis:''

  Do. 12 – Zo. 15 mei

  Do. 12 mei
  - 14.00 uur vertrek vanuit Voorhout
  - 18.00 uur aankomst ‘ergens in de buurt van’
  - Even iets eten en drinken
  - 20.30 uur: RVC’33 – Foreholte
  - 00.00 uur aankomst ‘ergens in de buurt van’

  Vr. 13 mei
  - 09.00 uur ontbijt
  - Lekker fietsen in de omgeving van ‘ergens in de buurt van’
  - Tussendoor lunch
  - Even iets drinken
  - 18.30 uur diner
  - 23.00 uur ‘luiken dicht’

  Za. 14 mei
  - Idem vrijdag, maar dan in de andere omgeving van ‘ergens in de buurt van’
  - In de middag bezoek Gouda-Centrum
  - 18.30 uur diner
  - 23.00 uur ‘luiken dicht'

  Zo. 15 mei
  - 09.00 uur ontbijt
  - 10.00 uur Vertrek van ‘ergens in de buurt van’ via een (nog niet bereden) omweg naar Gouda
  - 13.00 uur: Broodje bal met Mayo
  - 14.00 uur: SV DONK – Foreholte
  - 16.30 uur: Vertrek richting Voorhout (incl. 6 punten in de zijtassen)
  - 20.30 uur: Verwachte aankomst Agneshove 54 (te laat voor Studio Sport, maar op tijd voor Boer zoekt Vrouw)

 • DONDERDAG 12 MEI

  ''De 1e wedstrijd in onze voetbal-fietsreis. Foreholte heeft een overwicht in de 1e helft, maar weet weinig te creëeren. In de 2e helft komt RVC'33 opzetten. Trainer Frank Bloemheuvel wisselt Ruben Hoijer, Tom Noordermeer, Boyd Slobbe en Boyd van Steijn in de ploeg en herstelt daarmee het overwicht. Uiteindelijk is het Lars Berg die de bal in het RVC-doel prikt. Foreholte met de 3 punten in de bus terug naar de kantine in Voorhout. Wij fietsen door de koude avond terug naar Gouda. Met een grote glimlach vallen we in slaap en dromen alvast een beetje over de winst a.s. zondag op DONK...''

 • VRIJDAG 13 MEI

  Ja, wat doe je op ‘de dag na de wedstrijd’? Rusten? Nee, natuurlijk niet. Je moet in beweging blijven. Dan herstel je verreweg het beste. Maar er liggen natuurlijk wel een aantal belangrijke facetten, en dus….

  - Rustige stadswandeling door het centrum van Gouda. Op een terrasje koffie met een punt, tenslotte zijn we gisteravond heel wat calorieën kwijtgeraakt. Het was pas in de 83e minuut dat Lars Berg eindelijk eens de bal in het doel plaatste. Tevens een mooie gelegenheid om de kranten even door te nemen om erachter te komen wat we allemaal gemist hadden met de 2e halve finale van het Eurovisie Songfestival: “Zo, Azerbeidzjan is door naar de finale!”

  - Naast lopen is fietsen ook een heel goede therapie voor herstel en toch scherp blijven. Maak een route waar je voortdurend wind mee hebt (vraag niet hoe het kan, maar doe het!) en zorg voor 3 rustpunten. En zo namen we bij Gouderak het pontje over de Hollandse IJssel naar Moordrecht, gingen we even langs bij de Brasserie van Golfbaan De Hooge Rotterdamsche (“Oh, u golft niet?” – “Nee, wij voetballen!”) en namen we tenslotte nog een veer van de ene oever van de Rotte naar de andere oever.

  En zo behielden we na de eerste gewonnen wedstrijd de juiste focus en gretigheid voor de tweede helft van de opdracht: zondag pas is DONK-dag. Nou, we zijn lekker op weg.

  Nog even een kleine verrassing… Ja, daar kwamen we zomaar langs: Het veld van ONA (Ontspanning Na Arbeid)! Ja, outsiders zegt het niks, maar insiders lepelen moeiteloos de namen van Christian Guijt, Jelle Geerlings en Sam Lemmers op. 3 – 3 na een 3 – 1 achterstand tot 10 minuten voor tijd. Foreholte kwam die middag aan kop van de ranglijst.

 • Zaterdag 14 mei

  Lastige dag, wat doe je de dag voor de wedstrijd? Ontspannen natuurlijk, maar wel in beweging blijven. En dus gaan we op weg. Het weer is prachtig: zonnig en nauwelijks wind. We steken naar het zuiden, even naar een prachtige rivier kijken…

  Denkend aan Holland
  zie ik brede rivieren
  traag door oneindig
  laagland gaan

  In ons geval de Lek, met op de achtergrond het mooie plaatsje Schoonhoven (foto).

  Daarna gaan we op zoek naar een stukje Vaderlandse Geschiedenis. Als het goed is dan voert onze route erlangs: De Aanhouding bij Goejanverwellesluis! Het is 28 juni 1787, in heel Europa is het politiek onrustig. Het volk gromt en mort tegen de adel. In ons eigen land staan de Patriotten tegenover de Orangisten, volgelingen van de Stadhouder Willem V, die Den Haag heeft moeten verlaten en in Nijmegen verblijft. Zijn vrouw, Prinses Wilhelmina van Pruisen, vertrekt in het geheim naar Den Haag om bij de Staten Generaal te pleiten voor de terugkeer (aan de macht) van haar Willem. Maar zij wordt door Goudse patriotten tegengehouden in het plaatsje Hekendorp bij de Goejanverwellesluis en na een middag te zijn vastgehouden weer naar Nijmegen teruggestuurd. Een incident van jewelste, maar als je bedenkt dat ze in Frankrijk een paar jaar later bij koningin Marie Antoinette het hoofd eraf gehakt hebben, dan valt het allemaal nog wel mee. En om het ‘een beetje’ goed te maken hebben de Hekendorpers een brug naar Wilhelmina genoemd. De foto’s zijn van de sluis en van de brug, waarbij Prinses Ankie (van CV de Bokken, 1997) als koninklijke hoogheid figureert.

  Nadat we dwars door de prachtige Reeuwijkse Plassen zijn gekomen en op weg zijn naar ons verblijf, stuiten we op het sportcomplex van de nieuwe club van onze trainer Frank Bloemheuvel: GC & FC Olympia. Nou Frank, mooi complex hoor, mooi tenue, dus maar even een klein filmpje gemaakt…

  Ten laatste een verrassing: een prijsvraag!

  Vandaag kwamen we door een plaatsje en de naam daarvan hebben we in een cryptische afbeelding weergegeven: Welk plaatsje???? Onder de goede inzendingen verloten wij een boekenbon!

  Nou, nog even het Eurovisie Songfestival zien door te komen en dan is het Matchday!!!!

 • Zondag 15 mei

  Op tijd opstaan, rustig en licht ontbijten en daarna even ontspannen de verslagen lezen van de DONK-donderdagwedstrijd uit tegen EMM’21. Blijkt dat ze in de laatste seconden gelijk maken. EMM’21, de ploeg van (toch ook een beetje ‘onze’) Koen van der Vlugt in teleurstelling onderdompelen: Bas Houdijk 2 – 2. Oppassen straks! Ten laatste lezen we het verslag van onze eerdere thuiswedstrijd tegen DONK. 1e Helft een beter Foreholte dat verzuimt om de kansen te benutten. In de 2e helft een gelijk opgaande wedstrijd, die tenslotte in Gouds voordeel wordt beslist door een doelpunt van topscoorder Jeroen Borsboom (ook uitkijken straks). Tevens verheugen we ons op scheidsrechter Louis Wagner, een kleurrijke man die z’n eigen wedstrijden fluit, waarbij we een enkele keer ongelofelijk de boot mee ingaan en weer andere keren de overwinning aan te danken hebben. Geeft allemaal niet, het is maar voetbal .

  Het plan is om zo meteen via een omweg van zo’n 25 kilometer naar de velden van DONK te fietsen. Afgelopen woensdagavond is daar op het parkeerterrein nog met scherp geschoten (“de politie heeft de zaak in onderzoek”) en dus héél erg uitkijken! Via de Reeuwijkse Plassen maken we een omtrekkende beweging om Gouda, wellicht nog via de velden van SV Gouda waar we op 24 mei 2015 een 2 – 1 ruststand (doelpunt Rik Grondel) ombogen in een 2 – 4 overwinning (Arroyo, Geerlings en Lemmers). Foreholte bereikte daarmee de finale van de nacompetitie en de herkansing, maar ja…

 • Nou, zoals boven geschiedde. Prachtige tocht, niet voorbij SV Gouda gekomen en ruim op tijd op DONK om de mannen te ontvangen die met de bus aankwamen. Bij opkomst van Foreholte waren de gedachten nog wel aan een positief resultaat. Sterker nog, tegen de verhouding in schoot Stan Spies gewoon binnen en vlak voor rust kopte Sam Lemmers eindelijk een Sam Lemmers-kopbal tegen de touwen, wat de onverwachte 2 – 2 ruststand betekende. Na de rust drukte DONK het surplus aan kracht en voetballend vermogen uit in een iets te ruime voorsprong. Oh zeker, er lagen ook hier nog kansen, maar de Goudse ploeg was aan het eind de terechte winnaar. Met een “veel succes in de nacompetitie” reden we terug naar Gouda Centrum, maar niet nadat we nog even hadden na- en voorbeschouwd met voorzitter Rogier Hoeijmans. Vooruitkijken? Jazeker, want over een week speelt de VV Foreholte een nu al historische wedstrijd: de laatste thuiswedstrijd op ‘de zondag’. Daar gaan we wat van maken, al was het alleen al een feestje.

  Goed, Ank en ik gaan voor de laatste maal Gouda ‘onveilig’ maken en als we dan morgen opstaan dan sturen we de fietsen weer terug naar De Elsgeest.

 • Maandag 16 mei

  Zo, we zijn weer thuis. Regen, donder en bliksem, harde tegenwind was ons beloofd, maar om 9 uur vertrokken en om half 12 stonden we weer op De Elsgeest. Thuisgekomen zei Ank: “wat ziet het gras geel van de droogte”. Een half uur later ging de hemelse sproei-installatie aan…

  Tegenwoordig moet je doelen stellen en nastreven… Nou, die 6 wedstrijdpunten mee terug uit Gouda in de zijtassen, dat bleek toch uiteindelijk ‘een brug te ver’, maar verder:

  - Wat een mooi land zijn we doorgefietst
  - Wat een mooie en leuke plaats is Gouda
  - Wat een leuke mensen zijn we weer tegengekomen, onderweg en bij RVC’33 en DONK
  - Scheidsrechters Frank Meeuwenoord en Louis Wagner weer eens gesproken en ook zij bevestigen wat wij al weten en keer op keer ervaren 

  Wat een leuke en mooie vereniging hebben we!

  Op naar de 90 jaar!

  Wel een verrassing, maar geen prijsvraag dit keer in het kader van zoek de verschillen. Het verschil is namelijk 252 kilometers. (en tegen de zon in fotograferen)