• Zonder vrijwilligers geen vereniging. De vrijwilligers zijn dan ook de zeer waardevolle mensen binnen onze club, die we graag extra aandacht geven! Via deze wekelijkse bijdrage kun je kennis maken met onze helden die op en rondom de Foreholte velden te vinden zijn. Deze week maken we kennis met Willem Vogels.
  Door: Erwin van der Linden

  Hoi Willem, welkom bij Foreholte, samen op een bankje, niet te dicht bij elkaar, kun je jezelf voorstellen?
  Mijn naam is Willem Vogels, 65 jaar oud en ben in love met Cora, zij is kraamverzorgster. Ik heb 4 kinderen en 5 kleinkinderen. Van een van mijn kleinkinderen ben ik oppas-opa voor een dag in de week.  Woon alweer ruim 25 jaar in Voorhout, maar kom oorspronkelijk uit Noordwijkerhout. Overigens op de KTS gezeten in het verre verleden, hetgeen mijn eerste link met Voorhout betekende.

  Hoe ben je bij onze mooie club Foreholte betrokken geraakt?
  Dan moet ik gelijk eigenlijk aan Foreholte handbal denken. Mijn nicht en zus Ramona en Leidy hebben in het eerste damesteam gespeeld. Maar ik denk dat je meer Foreholte voetbal bedoeld!

  Mijn dochter Lisa voetbalde in een van de eerste meisjesteams, ongeveer 20 jaar geleden, denk ik. Ik ging met alle uit- en thuiswedstrijden mee om aan te moedigen samen met de vele andere papa’s en mama’s. Een van de vaders bracht mij in contact met Jan Regeer, de toenmalige voorzitter. Al snel was daarna mijn jaarlijkse aanwezigheid op het sportpark een feit.

  Kun je iets over je vrijwilligerswerk vertellen?
  Doe enorm veel vrijwilligerswerk voor vele leeftijden en doelgroepen. Daar zal ik later op terugkomen. Wat jij bedoelt is mijn aanwezigheid, te samen met mijn tuk-tuk, op de Foreholte familiedag. Ik maak dan al sedert 8 jaar, samen met een kind van de kinderkookclub en gesponsord door de kinderkookclub, ongeveer 2000 poffertjes voor alle aanwezige kinderen en natuurlijk ook voor alle 7v7 voetballers en hun supporters en andere aanwezigen. Als het voetballen overgaat in derde helft, doen we ook met heel veel inzet en plezier de bbq en daar moet je aan ongeveer 400 “eters” denken.

  Wat een geweldig “geweldig familiefeest” is dit ieder jaar!

  Werk je nog actief, Willem?
  Daar moet ik nee op zeggen. Ben met pre-gepensioneerd na 30 jaar Mariënhaven en 10 jaar Bernardus als teamleider facilitair en als chef-kok. Maar heb het drukker dan ooit met mijn hobby, wat ook mijn werk was!   

  Zo geef ik 2 dagen per week nog kookles in Amsterdam aan leerlingen met een o.a. een taalachterstand. Dit is zo geweldig om te doen, kan daar echt mijn ei in kwijt. De interactie en dankbaarheid en met name de onbevangenheid straalt er vanaf. Zo mooi!

  Daarnaast geef ik kookles op de kinderkookclub in de K.T.S. 1 middag per week en 1 middag kookles voor ouderen in de Spelewey en samen met een dag oppas-opa is mijn werkweek aardig vol.                             

  Willem, ik hoor als rode draad alleen maar “koken”, waar komt deze passie voor koken vandaan?
  Heel simpel, was de oudste van de 7 kinderen thuis en moest helpen in het huishouden en met name bij het koken! En dat is er echt nooit meer uitgegaan, de liefde ervoor is alleen maar toegenomen.

  Ik begon als banketbakker. Denk mede doordat onze buurman in Noordwijkerhout banketbakker was. Wel leuk om te vertellen. Ik pakte toen als kleine jongen de gevulde koeken door een klein gat in de schutting, die in zijn tuin lagen af te koelen. Niet doorvertellen, hoor!

  Daarna ben ik dus gaan koken en dat is echt mijn passie en leven.

  Maar om eerlijk te zijn hebben mijn Brabantse roots ook enige invloed gehad. Ik heb koken en gastvrijheid hoog in het vaandel staan.

  Wat is het verhaal achter de kinderkookclub?
  Cora heeft in het verleden op de Speelbrug gewerkt in Voorhout. Zij bakte reeds 26 jaar geleden de eerste koekjes met de kids. Samen met Cees Hoek, de plaatselijke gepensioneerde Voorhoutse banketbakker, hebben we dit toen ontwikkeld tot de huidige kinderkookclub. Al van jongs af aan de kids sociaal laten omgaan met elkaar, gezond eten promoten en met name laten samenwerken, dit is zo mooi om te doen en geeft zoveel voldoening.

  Mijn tuk-tuk, een zeer oud beestje al, is onlosmakend met de kookclub verbonden. Gesponsord door heel veel bedrijven, ben daar zo blij mee! Is ook een echt visitekaartje van de club en een bekend fenomeen in Voorhout.

  Heb je nog dromen?
  Mijn grootste droom is onlangs uitgekomen. In de Spelewey hebben we sinds eind 2019 een echte kookstudio tot onze beschikking. Zo mooi! Ik geef daar les aan ouderen van 65 tot 88 jaar. Ze krijgen dan 6 lessen per persoon van mij. Niet meer lessen, want de wachtlijsten zijn groot, evenals als bij de kinderkookclub. Het is niet anders.

  Andere droom is dat ik de tuk-tuk kan blijven rijden, alleen hij wordt oud en hoop echt dat er op termijn iets mogelijk is vanuit de lokale ondernemers.

  Maar natuurlijk hoop ik ook dat ik mijn hobby nog lang kan blijven uitoefenen.

  Tevens zijn we met een droom bezig en dat is een echte eigen groentetuin op Elsgeest, met een eigen kippenren.

  Staat een boek uitgeven nog op je agenda?
  Haha, ik ben kok en geen schrijver. Maar heb er reeds 3 op mijn naam staan! “Smullen” was de eersten, “De Jonge Garde” de 2de en sinds kort “Koken voor ouderen” de 3de. Daarnaast heb ik ook het kookschrift “buitenlandse keuken” nog gemaakt. Even pas op de plaats nu hoor, straks krijg ik nog het boekenweekgeschenk als waardering.

  Overigens mijn grootste waardering heb ik reeds 2 jaar geleden al gekregen (uw reporter:  koninklijk geridderd).

  Dan een van de leukere vragen, heb je een mooie anekdote?
  Weet eigenlijk niet of ik hem moet vertellen, maar ik doe het toch. Ik kook ook voor een aantal carnavalsverenigingen in de buurt boerenkool met rookworst. De worsten worden klaargemaakt in mega grote pannen bij Congrescentrum Leeuwenhorst. Dit is voor het alom bekende boerenbruiloft bij het carnaval. Zo was er ooit een jaar dat ik 300 kg boerenkool had besteld maar helaas niet geleverd op de dag zelf. Wat nu? Dan maar langs de bekende plaatselijke groenteboeren. De 300 kg heb ik helaas niet gehaald, maar niemand heeft gemerkt dat er ook een beetje spinazie doorheen is gegaan. Geweldig toch!

  Vanuit je vakgebied, volg je tv-koks?
  Jazeker doe ik dat! Gewoon om bij te blijven en te kijken hoe andere koks het aanpakken.

  Soms geeft dat ook wel eens wat bedenkelijke gezichten bij me. Zag laatst Martien Meiland iets koken met naast hem op het fornuis een kat. Dit kan natuurlijk niet. Evenals professionele koks die hun vinger in een schaaltje doen en hun vingers aflikken. Hygiëne in de keuken begint het allemaal mee!

  Tot slotte, heb je een lijfspreuk die je met ons allen wilt delen, Willem?
  Jazeker! Kan haast niet anders, maar “goed eten is het halve werk”!

  Wil jij net als Willem ook je steentje bijdragen aan onze prachtige vereniging? Stuur dan een mailtje naar info@foreholte.nl voor meer informatie over de verschillende commissies en vrijwilligersfuncties!