• Zonder vrijwilligers geen vereniging. De vrijwilligers zijn dan ook de zeer waardevolle mensen binnen onze club, die we graag extra aandacht geven! Via deze rubriek kun je kennis maken met onze helden, die op en rondom de Foreholte velden te vinden zijn. Deze week maken we kennis met Patrick van Wieringen.
  Door: Erwin van der Linden

  Hoi Patrick, fijn om even met elkaar te bellen in deze bijzondere tijd. Kun je jezelf voorstellen?
  Mijn naam is Patrick van Wieringen, 62 jaren jong en geboren en getogen in ons mooie Voorhout. Ben getrouwd met Lidy en we hebben 3 kinderen, Colin, Brenda en Brian. En natuurlijk niet te vergeten, 3 schatten van kleinkinderen. Samen met Lidy  hebben wij een hoveniersbedrijf in Noordwijk, waar ik met veel plezier en enthousiasme al 45 jaar werk. Mijn opa en vader hadden ook een hoveniersbedrijf, ik ben dus al de 3e generatie.

  Hoe ben je bij onze mooie club Foreholte betrokken geraakt?
  Mijn zoon Colin heeft er altijd gevoetbald en ik zelf trouwens ook. Zelf tot mijn 16e jaar en later nog in het 9de, een echt vriendenelftal met namen als John Bel, Mart Wassenaar, Peter Nulkes en Jan Baak.

  Daarnaast in de afgelopen periode door mijn hovenierswerk en ruime ervaring met de aanleg en onderhoud van grasvelden. Het begon ongeveer 15 jaar geleden bij de renovatie van het hoofdveld.  Bij de eerste spaden in de grond kwam er veel klei omhoog en dit vormde een heus probleem. Toenmalig bestuurslid Cock van Leeuwen was facilitair verantwoordelijk en zat met zijn handen in zijn haar. Cock kwam in gesprek met Caroline Dangerman en zij heeft mij aanbevolen. Sindsdien ben ik de terreinmeester en later ook veldenconsul van v.v. Foreholte.

  Dat is een hele mooie naam? Wat houdt dit precies in?
  Het is inderdaad een dure naam, maar eigenlijk ben ik degene die de velden keurt op wedstrijddagen en andere momenten of de velden bespeelbaar zijn en er dus op gevoetbald mag worden. Ik ben dus degene die ook wel eens een veld eruit gooit.

  Met steeds meer kunstgrasvelden zijn jouw inspanningen wel afgenomen, is dat zo?
  Het echt keuren van de velden heb je gelijk in. Maar heb daarnaast heb ik ook een adviserende taak richting de firma Hoek, die het onderhoud van veld 5 doet. En naar de vrijwilligers die het onderhoud van de kunstgrasvelden doen.

  En wat te denken van de huidige velden 3 en 4. Het kunstgras diende na 14 jaren intensief gebruik vervangen te worden. Ook daar houd ik mij dan mede mee bezig. Dit is natuurlijk geen klein projectje. Van de inleidende gesprekken met het bestuur, het onderzoeken van de mogelijkheden, het financiƫle plaatje, tot en met de daadwerkelijke aanleg, daar ben ik dan bij betrokken.

  Foreholte heef een aantal verschillende soorten velden, kun je er iets over vertellen, Patrick?
  Dat klopt! Als we bijvoorbeeld veld 1 nemen is dat een kunstgrasveld met kurk, daar zitten wel wat nadelen aan bij vriezend weer. En ook het uitspoelen, dat wil zeggen dat het kurk wegdrijft met veel waterval, hebben we recentelijk moeten oplossen.

  Veld 2 is een rubber ingestrooid veld, waar veel commotie over is geweest. Achteraf is dit storm in een glas water gebleken en zelfs nu worden er nog rubber ingestrooide velden aangelegd. 

  Velden 3 en 4 zijn recentelijk in de zomer vervangen door het nieuwste van het nieuwste TPE kunstgras. Weliswaar een duurder alternatief, maar de plastic korrel kent geen geurafgifte bij warm weer.  De oude velden 3 en 4 hadden als infill de rubber korreltjes, eigenlijk gewoon vermalen autoband, met als nadeel veel geurvorming bij warm weer. Daarnaast was er in de media veel discussie over. Met welk veld dan ook, we zijn natuurlijk wel gebonden aan de eisen van de KNVB.

  Dan ons zorgenkindje en mooiste veld 5. Een heus grasveld, ruikt zo lekker als het gemaaid is en mijn kindje, als je begrijpt wat ik bedoel! Je kunt je voorstellen dat ik het heel goed moet beschermen. Gras wat vertrapt wordt in de herfst en winter, groeit niet meer aan en zorgt voor steeds meer kale plekken, maar zeker ook oneffenheden, hetgeen gewoon gevaarlijk is voor de spelende leden.

  Wel leuk om te vertellen, dat op een echt grasveld je ongeveer 200 tot 300 uur per jaar kan trainen/voetballen en bij een kunstgrasveld dit eigenlijk onbeperkt is.

  Heb je ook nog ander vrijwilligerswerk gedaan bij Foreholte?
  Jazeker! Ben ongeveer 10 jaar lang jeugdscheidsrechter geweest. Floot altijd graag een wedstrijd . Mijn voorkeur ging uit naar wedstrijden van de toenmalige C-junioren of lager en de meiden. Leuke ervan, is dat je zelf ook sportief bezig bent en de jeugd helpt, mooie win-win situatie! Ook heb ik een jaar of 4 de beginnende scheidsrechters begeleid met het fluiten.


  Heb je nog andere hobby's Patrick?
  Eigenlijk is mijn werk ook mijn grote hobby. Ik teken graag en dan bedoel ik, dat ik graag tuinen ontwerp. Nog mooier is het natuurlijk, als je uiteindelijk ook je eigen ontwerp mag realiseren.

  Daarnaast ben ik een techneut. Repareer graag dingen die om wat voor reden ook stuk zijn gegaan. Ook volg ik graag het dagelijks nieuws met al haar diverse onderwerpen.

  Ook sta ik graag in de keuken te kokkerellen. Met name in het weekend, als er iets meer tijd voor is. Een van mijn favoriete gerechten om te maken is Ossobuco. Dit is een gerecht van de Italiaanse keuken, te weten lamsschenkel gestoofd met groenten, witte wijn en bouillon. Zo leuk om te maken en zo lekker om te eten!

  Een altijd terugkerende vraag, waarin is Foreholte uniek, Patrick?
  Ook al is de maatschappij om ons heen zo veranderd, Foreholte heeft nog steeds het dorpse karakter. Ons kent ons. De sfeer en de gezelligheid zijn door al die jaren niet verloren gegaan.

  Dan een van de leukere vragen, heb je een mooie anekdote?
  Oei, dat is een lastige! Wat wel spontaan in me opkomt is het volgende. Ooit moest veld 2 vergroot worden, omdat het veld niet aan de afmetingen van de KNVB voldeed. Moest toen een strook bomen weghalen, die ooit door mijn vader geplant waren. Dat zijn toch wel vreemde gedachten!

  Tenslotte, heb je een lijfspreuk die je met ons allen wilt delen, Patrick?
  Geen echte lijfspreuk, maar ik zeg geregeld "niet lullen, maar poetsen!"

  Wil jij net als Patrick ook je steentje bijdragen aan onze prachtige vereniging? Stuur dan een mailtje naar info@foreholte.nl voor meer informatie over de verschillende commissies en vrijwilligersfuncties!