• Zonder vrijwilligers geen vereniging. De vrijwilligers zijn dan ook de zeer waardevolle mensen binnen onze club, die we graag extra aandacht geven! Via deze wekelijkse bijdrage kun je kennis maken met onze helden die op en rondom de Foreholte velden te vinden zijn. Deze week maken we kennis met Jos Bel.
  Door: Erwin van der Linden

  Hoi Jos, in deze bijzondere tijd toch een interview via de mail, app en telefoon. Kun je jezelf voorstellen?
  Mijn naam is Jos Bel, 62 jaar geleden geboren in ons mooie Voorhout. Ben getrouwd met Marja, we hebben 3 kinderen, 2 dochters en een zoon. Inmiddels zijn we ook opa en oma van een kleindochter en kleinzoon van mijn oudste dochter. Ben een echte geboren en getogen Voorhouter. Geboren op het Kievitspark, daarna verhuisd naar de Julianalaan en na getrouwd te zijn, woonachtig in de gezellige Boerhaavestraat.

  We waren vroeger met z'n 5-en thuis. Mijn zus (uw reporter: Caroline Dangerman-Bel bestuurslid van Foreholte) is ook geen onbekende bij Foreholte. Wij schelen 3 jaar met elkaar en met Tinus mijn broer scheel ik 10 jaar. Mijn vader heeft altijd hard gewerkt als vertegenwoordiger bij van Gent en mijn moeder stond altijd klaar voor iedereen die maar een beetje hulp nodig had,  zeker voor ons. Voetbal was echt wel de hoofdmoot binnen onze familie. We hebben allemaal een connectie met Foreholte, toen en nu ook nog steeds.

  Hoe ben je bij onze mooie club Foreholte betrokken geraakt?
  Dat is wel een hele tijd geleden! Mijn vader, Tinus Bel, was destijds een snelle rechtsbuiten in het 1e van Foreholte. Na zijn selectietijd heeft hij in een veteranenteam gespeeld en met dat team ging ik altijd alle thuis- en uitwedstrijden mee. Wat een mooie tijd was dat! En ik kan me nog herinneren de dolletjes, die de oude mannen met mij maakte! En ik met hun natuurlijk dat begrijp je. Tijdens zijn wedstrijden was ik natuurlijk zelf aan het voetballen.

  Zodra het toen kon, werd ik lid van Foreholte. Wel leuk om te vertellen dat reeds in het clubblad, de HurryUp van 1957 ( uw reporter: jaja de HurryUp toen al ! ), na mijn prille geboorte, ik al werd aangekondigd als toekomstig speler van onze club. Geweldig toch en zo geschiedde het!

  Ben je nog actief werkzaam in je dagelijks leven, Jos? Zo ja, kun je er iets over vertellen?
  Jazeker! Ben werkzaam in een verpleeghuis van stichting Zorgbalans. Deze stichting is actief vanaf Hillegom tot Haarlem met verschillende tehuizen. Al bijna 40 jaar ben ik bij deze werkgever, maakt me niet uniek, maar is wel bijzonder. Heel veel meegemaakt in die periode. Met name veel interne verschuivingen, waardoor er telkens weer een uitdaging lag om de invulling van mijn taken te kunnen doen. Van activiteitenbegeleider via magazijnbeheerder naar algemeen service medewerker. Mijn huidige werkplek is Den Weeligenberg in Hillegom. Ik heb het daar prima naar mijn zin en doe voornamelijk het logistieke werk. Dit betekent alle inkomende goederen naar de diverse afdelingen verdelen. Ook help ik de huismeester met het doen van allerlei kleine klussen.

  Dan je vrijwilligerswerk bij onze mooie club. Wat heb je allemaal gedaan en wat doe je tegenwoordig?
  Toen ik zelf nog voetbalde, ben ik jeugdleider geweest en heb ik ook volop training gegeven. Heb toen mijn trainersdiploma gehaald en ben eigenlijk de jongste leeftijdsgroep gaan doen. Dit was de toenmalige F-leeftijdsgroep. Mijn teams waren de F1,F2 en F3, met daarbij het begeleiden van de andere trainers. Een aantal spelertjes van toen spelen nu in Foreholte 1 en dat geeft mij zeker een gevoel van trots! Na die tijd ben ik uitgewaaierd naar een aantal andere clubs in de regio.

  Sinds 2014 ben ik weer terug op het honk. In dat jaar ben ik Ton Tetteroo gaan helpen met zijn invulling van de Interne Scouting. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een selecte groep van 7-8 personen. Deze groep bekijkt iedere zaterdagmorgen een aantal niet-selectie teams. Wij beoordelen of er nog talenten rondlopen, die het niveau aankunnen van een selectieteam binnen Foreholte.

  Gezien mijn achtergrond en ervaring als trainer/coach en omdat ik dan toch langs de lijn sta, probeer ik de begeleiding ook wat coach-handvatten mee te geven. Hierdoor kunnen spelers mogelijk nog wijzer worden en het spel nog beter gaan spelen.

  Ook begeleid ik de circuittrainingen op de dinsdag voor de huidige JO8 en JO9. Dit soort van trainingen is destijds opgezet samen met Michiel Krop. Tijdens deze trainingen sta ik (meestal) boventallig (uw reporter: ieder team heeft een trainer of meer), waardoor ik de trainers kan begeleiden tijdens het geven van hun oefeningen.

  Je bent binnen Foreholte ook breedte-coördinator. Wat houdt dit in?
  Eigenlijk ben ik dan vraagbaak voor de diverse trainers. Maar ze kunnen mij ook vragen om tijdens een training aanwezig te zijn, om te observeren en uiteindelijk tips en aanwijzingen te krijgen om hun training nog beter in te vullen.

  Ik hoor net zeggen interne scouting. Wat houdt dit in, Jos?
  Wij zijn zoals reeds verteld met 7-8 Foreholte vrijwilligers. Allemaal met heel veel voetbalervaring, die allemaal in de beginfase van een seizoen naar 

  een aantal teams gaan kijken om de prestaties/vorderingen van alle spelers te beoordelen. We proberen alle teams tot en met JO13 minimaal 3 keer te bekijken. In december gaan we kijken wie we gaan uitnodigen voor de Talentendagen in maart. We beoordelen op basis van een SMIT-formulier, te weten Snelheid, Mentaliteit, Inzicht en Techniek.

  Indien er tijdens de Talentendagen spelers opvallen, dan worden zij uitgenodigd voor het aansluiten bij selectietrainingen van hun leeftijdsgroep. En dan kan het zomaar zo zijn dat ze voor aankomende seizoen in de selectie worden opgenomen. Dit is eigenlijk wel een hoofdtaak voor mij geworden en heb er heel veel plezier in! Ik ben dan ook echt trots als we een talent aan de selectie hebben kunnen toevoegen uit eigen opleiding.

  Als rode draad in jouw vrijwilliger leven staat toch wel "de voetbaljeugd". Wat is je drive bij de jongste jeugd?
  Mijn drive is altijd geweest om met de groep, die ik training geef, het beste eruit te halen. Het plezier echt zien bij de spelertjes bij het uitvoeren van de oefeningen, die ik ze geef. En dan natuurlijk hopen dat dit tijdens de wedstrijden er ook uit komt! Dat is het het ultieme. Ik probeer altijd positief te coachen, door vooral de goede acties te benadrukken en te stimuleren daarmee door te gaan.

  Door wat ik terug zie en door de fijne reacties, krijg ik zelf veel energie. Zolang dat er nog steeds is, blijf ik, als het lichamelijk goed blijft gaan, zeker doorgaan.

  Ooit hoorde ik Ton Tetteroo in de kantine zeggen, "moet je met die vouwfiets Alpe d'Huez op !?!?"
  Ja, dan weet ik nog! Het was een grote uitdaging en voor het goede doel en natuurlijk mijn persoonlijke doel. De fiets was een easybike (uw reporter: foto is bijgevoegd). Dit wil zeggen, licht achterover met steun in de rug, maar echt geen vouwfiets, hoor! Ik ben naar boven geweest, de 22 haarspeld-bochten heb ik echt gereden. De eerste keer van bocht naar bocht gereden, even wat eten en drinken en dan weer verder. De tweede keer heb ik helaas moeten lopen, want mijn spieren stribbelde zeker al direct bij het eerste stuk geweldig tegen. Maar ik moest en zou twee keer omhoog, dat had ik mezelf als doel gesteld! Op de laatste terugweg heb ik bij bocht 14 en 15 een kaarsje neergezet voor mijn vader en moeder en dat was voor mij een mooi, maar ook emotioneel moment.

  Heb je nog andere hobby's Jos?
  Jazeker! Wandelen is onze grote passie. Vooral paden in Nederland, maar ook wandelvakanties in buitenland. Daarnaast lees ik de afgelopen tijd veel sport-gerelateerde boeken, met name "Hard Gras".

  Niemand kan het weten, maar zal er nog iets gespeeld worden dit seizoen?
  Zoals je weet, is inmiddels de datum van 1 juni gevallen en zie ik het somber in. Maar toch hoop ik, dat we dit seizoen nog een aantal zaterdagen kunnen voetballen met elkaar, want het zou wel erg in mineur eindigen zo.

  Je bent een die-hard en altijd aanwezig bij de onderlinge 7v7 wedstrijden op de zondagmorgen. Wat maakt dit zo speciaal voor je?
  Dat is inderdaad een speciale ochtend altijd voor me. Ik heb het echt naar mijn zin iedere 2 weken met al die oude mannen! Je krijgt vaak de bal als je in beweging komt, maar je krijgt ook de bal als je niet beweegt Zo bijzonder! Er wordt altijd veel gelachen om elkaars acties en het plezier in het spelletje druipt er van af. Echt een aanrader, iedereen is welkom!

  Ook een vraag, met soms verrassende antwoorden. Wat is je lievelingseten?
  Een heel gemakkelijk antwoord zou zijn, de drie P's gaan er altijd wel in, te weten pizza, pasta en patat. Maar ik ga toch echt voor andijvie met een lekkere bal gehakt!

  Dan een van de leukere vragen, heb je een mooie anekdote?
  Eigenlijk wel heel veel, maar sommige moet je echt gewoon bij zijn geweest, valt niet te beschrijven.

  Tot slotte, heb je een lijfspreuk die je met ons allen wilt delen, Jos?
  Eigenlijk twee, mag dat ook? Allereerst om maar met voetbaljargon door te gaan, een inkopper, "doe maar gewoon". En de andere vind ik echt mooi, "wie goed doet, goed ontmoet".

  Wil jij net als Jos ook je steentje bijdragen aan onze prachtige vereniging? Stuur dan een mailtje naar info@foreholte.nl voor meer informatie over de verschillende commissies en vrijwilligersfuncties!