• In gesprek met ... Jan van Kempen ( speciale editie ... 60 jaar vrijwilliger !! )

  6 sep 2020
 • Zonder vrijwilligers geen vereniging. De vrijwilligers zijn dan ook de zeer waardevolle mensen binnen onze club, die we graag extra aandacht geven! Via deze 2-wekelijkse bijdrage kun je kennis maken met onze helden die op en rondom de Foreholte velden te vinden zijn. Deze week maken we kennis met topvrijwilliger in hart en nieren, Jan van Kempen.
  Door: Erwin van der Linden

  Hoi Jan, in deze bijzondere tijd toch een interview via de mail, app en telefoon. Kun je jezelf voorstellen?
  Mijn naam is Jan van Kempen, 84 jaren jong en geboren in ons mooie Voorhout. Ik ben de trotse vader van 3 geweldige dochters: Monique, Sandra en Mariëlle. Tevens de opa van 5 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. We waren vroeger met 9 kinderen thuis en zowel mijn vader, ikzelf, als veel van mijn broers zijn allemaal in de bollen werkzaam geweest. Voor de iets ouderen onder ons, “grote” Willem van Kempen is een broer van me.

  Hoe ben je bij onze mooie club Foreholte betrokken geraakt?
  Mijn familie was een echte voetbal familie. Eigenlijk vanaf de oprichting van Foreholte in de jaren 30 van de vorige eeuw, zijn “de Van Kempens” op de velden terug te vinden. Kan me nog herinneren dat we speelden op een veld net naast park Overbosch, aan de Rijnsburgerweg. Het speelveld hield bijna letterlijk op bij de omringende sloten en zorgde altijd voor vele lachwekkende situaties. Zo stond er geregeld in die tijd een supporter met zijn benen in de sloot en in de meeste gevallen was dit niet bewust gedaan!

  In die tijd was ook de kerk nog volop bij Foreholte betrokken?
  Ja dit klopt! De kapelaan was bij iedere wedstrijd van het vlaggenschip aanwezig. Zo ook bij een bepaalde kampioenswedstrijd. Ik weet nog goed dat hij op enig moment echt briesend van woede was. Wat was het geval!!? We hadden overduidelijk gescoord. De bal ging in het doel, maar de bal ging ook door het net en de scheidsrechter gaf een achterbal. Ik weet echt niet meer wat de kapelaan toen allemaal precies heeft geroepen die middag, maar het waren geen hele mooie dingen!

  Dan je vrijwilligerswerk bij onze mooie club. Wat heb je allemaal gedaan en wat doe je tegenwoordig?
  Ben op mijn 23ste jaar begonnen met hand- en spandiensten te doen. Ja, wat heb ik eigenlijk niet gedaan! Ik ga veel opnoemen, maar weet echt niet meer alles precies wanneer en in welke volgorde.

  Zo heb ik een tijdlang de Lotto gelden op gehaald langs de deur. Iedere donderdagavond langs de leden die meededen, van centjes ophalen tot de voorspellingen op kleine papiertjes.

  Heb overigens zelf nooit gevoetbald, maar ben wel heel veel jaren met veel plezier jeugdleider geweest.

  Daarnaast ben ik ruim 20 jaar clubscheidsrechter geweest. De toss altijd met een muntje en wat ook wel leuk om te vertellen is, ik heb in al die jaren maar 1 officiële waarschuwing moeten geven. Weet niet meer hoe of wat, maar dit is toch uniek. 

  Had al moet ik het zelf zeggen, altijd prima controle over de wedstrijden en zo hoort het natuurlijk ook.

  Heb ook een tijdlang het wassen van de wedstrijdkleding gedaan. En ik kan me goed herinneren dat in mijn topweek, 36 wasmachines door mij gevuld waren.

  Ook wel een leuke taak was het ophalen van de ballen, die op de volkstuintjes waren geschoten. Het liep op een gegeven moment de spuigaten uit. Een klein relletje lag in het verschiet. Uiteindelijk kreeg ik van Kees Warmerdam als enige toestemming om de ballen op te halen uit de tuintjes.

  Dan hebben het nog geen eens gehad over mijn kantinediensten en het ophalen van de werkelijk ontelbaar aantal glazen.

  Ach, weetje, wat heb ik eigenlijk niet gedaan!

  Ik hoorde dat je ook wel eens achter dieren aanzat op de velden, klopt dit Jan?
  Dat klopt inderdaad! Zo heb ik geregeld een zoektocht naar mollen gedaan, die onze velden tot hun speelveld bestempelden. En wat is er niet lastiger voor een voetballer om met gaten en molshopen op het veld te spelen. Ze lieten zich overigens niet allemaal zomaar vangen. Tegenwoordig kan je dat niet meer zo goed voorstellen met al het kunstgras!

  Maar uiteindelijk als ik het goed heb, was het onderhoud aan de velden toch wel een hoofdtaak geworden?
  Heb menig kalk-lijntje over de diverse velden zo recht als mogelijk, getrokken. Maar met de komst van de vaste belijning op de kunstgrasvelden werd dit minder. Daar stond tegenover, dat het bladvrij maken van de kunstgrasvelden steeds meer toenam toen. Stond dan geregeld met een bladblazer alles weg te blazen, terwijl Hans van den Nouland het rol- en sleepwerk op de velden deed.

  Ook voor Jan Schrama deed ik diverse hand- en spandiensten. Het onkruidvrij maken van de staantribune van het hoofdveld is daar een voorbeeld van.

  Of het meehelpen met het beregenen van de velden in de zomers, nadat de gemeente deze had ingezaaid.

  Uiteindelijk ben ik in de maandagochtend ploeg beland. Menigeen weet niet wat dit betekent, maar dit zijn allemaal vrijwilligers (op respectabele leeftijd) die op de maandagmorgen de kantine en de kleedkamers weer tiptop schoon maken. Want na feesten en gezelligheid, de zogenaamde 3de helft, dient ook de vierde helft nog gedaan te worden.

  Jan, ik heb ook mijn huiswerk gedaan. Je hebt aantal mooie onderscheidingen ooit gehad?
  Kun je er iets over vertellen? 
  Dat klopt. Reeds in 2003 kreeg ik uit naam van de toenmalige burgemeester De Ronde een oorkonde te weten “vrijwilliger van het jaar 2003”.

  Dan ben ik in 2012 lid van verdienste bij Foreholte geworden geworden. Uitgereikt door onze ex-voorzitter Jan Regeer. Zo verrassend en zo leuk! Mijn broer Kees kreeg dezelfde onderscheiding overigens op hetzelfde moment. Dus 2 broers in het zonnetje dat jaar.

  En in 2016 heb uit handen van burgemeester Carla Breuer de Zilveren Barensteel gehad.  

  Heb je nog andere hobby's, Jan?
  Fietsen doe ik nog steeds graag en veel. Daarnaast hou ik van alles bij op mijn computer van het alledaags nieuws. En ook een spelletje patience op de pc is aan mij vaak besteed. Ook hou ik erg van het oplossen van allerlei puzzeltjes, met name sudoko vind ik erg leuk.

  Ook een vraag, met soms verrassende antwoorden. Wat vind je erg lekker om te eten?
  Daar kan ik kort en bondig in zijn, een lekker varkenshaasje!

  Dan een van de leukere vragen, heb je een mooie anekdote?
  Dat weet ik zo 1,2,3 niet. Maar weet je, dat mijn kleinzoon Jim, het 600ste jeugdlid van Foreholte ooit was!

  Een heel gevoelig onderwerp, denk ik, maar ik begrijp dat je onlangs bij Jan Schrama je “contract” hebt ingeleverd?
  Zeker, het is nu tijd dat er andere vrijwilligers het stokje van mij overnemen.

   

  Uw reporter: Jan heeft er 60 (!!!) jaren als vrijwilliger bij Foreholte opzitten. De geschiedenis meegemaakt van een knollenveld naar gladgestreken biljartvelden, van een club met 100 leden naar 1200+ leden, van een heel klein dorpje naar een middelgrote gemeente. Zijn inzet, betrokkenheid en liefde voor de club, zijn een voorbeeld voor iedereen. Een manusje-van-alles. En alles het liefst achter de schermen, zonder zichzelf op de voorgrond te plaatsen.

  Met recht kunnen we stellen dat we enorm trots zijn op Jan en oprecht kunnen zeggen, “Jan, nu lekker genieten van je vrije tijd”, maar zeker ook, “Jan, je bent een kanjer met een echt rood-wit Foreholte hart”.  

  Dank voor dit alles, Jan!!!

   

  Tot slotte, heb je een lijfspreuk die je met ons allen wilt delen, Jan?

  Nee eigenlijk niet. Ik ben maar gewoon en doe niets gek. 
  Ik schrijf hem gelijk op Jan. "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg".
  Die is heel mooi, Jan! 

  Wil jij net als Jan ook je steentje bijdragen aan onze prachtige vereniging? Stuur dan een mailtje naar info@foreholte.nl voor meer informatie over de verschillende commissies en vrijwilligersfuncties!