• Zonder vrijwilligers geen vereniging. De vrijwilligers zijn dan ook de zeer waardevolle mensen binnen onze club, die we graag extra aandacht geven! Via deze wekelijkse bijdrage kun je kennis maken met onze helden die op en rondom de Foreholte velden te vinden zijn. Deze week maken we kennis met Henk Harens.
  Door: Erwin van der Linden

  Hoi Henk, kun je jezelf voorstellen?
  Mijn naam is Henk Harens, 60 jaar en getrouwd met Hildegard. We hebben twee zonen, Jelle en Tobias, die allebei ook bij Foreholte voetballen. Jelle speelt in Foreholte 4, een team met veel ex-selectiespelers en Tobias speelt in een echt vriendenteam Foreholte 3. Oorspronkelijk kom ik uit Drenthe, maar we zijn nu al weer 25 jaar in Voorhout woonachtig. Ben werkzaam bij onze Nederlandse trots Heineken.

  Heb zelf op een redelijk hoog niveau (uw reporter: 1ste divisie) basketbal gespeeld in een ver verleden, ook al zal je dat niet snel verwachten bij mij, met mijn lengte. Vier keer trainen en een wedstrijd per week was zeer normaal. Enorm veel voor moeten trainen, maar ben dan ook altijd zeer gedreven geweest. Heb ook al mijn trainersdiploma's voor basketbal  gehaald en uiteindelijk een periode basketbal trainer geweest. Die gedrevenheid heb ik overigens nu nog steeds met alles wat ik doe.

  Hoe ben je bij onze mooie club betrokken geraakt?
  Hetzelfde verhaal zoals bij velen, te weten dat onze beide zonen bij Foreholte gingen spelen. Geweldig beginjaren meegemaakt! Later ben ik ook nog samen met Henk van Schie trainer/coach geweest, bij het team van Jelle, de toenmalige B3-junioren.

  Kun je iets over je vrijwilligerswerk vertellen?
  Ben nu ongeveer 10 jaren clubscheidsrechter. Fluit zeker 2 wedstrijden per week momenteel. Daarnaast doe ik hand- en spandiensten voor de scheidsrechters commissie.

  Waar komt de liefde voor het leiden van een voetbalwedstrijd vandaan?
  Dan moet ik toch wel enige jaren terug gaan. Het begon toen ik als voetbalvader de wedstrijden van Tobias stond te kijken samen met Dick van Egmond. Zijn zoon Stefan speelde ook in het team, de toenmalige C3-junioren. De loopbaan van Dick is ons alom bekend. Maar al pratende en observerende, vond ik het niveau van de scheidsrechters in die tijd, goed, maar er waren wel wat ontwikkelpunten. Ben naar Willem van Dijk en Michel Meeuwissen gestapt die de toenmalige scheidsrechters begeleidden, indeelden en nog veel meer. Heb mezelf aangemeld om ook te gaan fluiten, eigenlijk met de uitdaging om mijn wedstrijden zo eerlijk en goed mogelijk te fluiten en te laten verlopen. Zo gezegd en zo gedaan.

  En is  met jou komst de kwaliteitsverbetering er in de breedte gekomen?
  Nee, eigenlijk kwam die er pas met het ontstaan van de huidige scheidsrechters-commissie, in het leven geroepen door Frits van Arkel, John Evers, Jan van Egmond en Jan Regeer met in die beginjaren ook enige support van Dick van Egmond. Plan van aanpak werd gemaakt en een van de succesfactoren was de eigen jeugd zo vroeg mogelijk erbij te betrekken. En aldus geschiedde het, al terugkijkend. Mooie lichtingen jonge scheidsrechters werden opgeleid tot op de dag van vandaag. Het ging zelfs zo ver dat veel jonge goede scheidsrechters uiteindelijk geen clubscheidsrechter meer waren, maar bij de KNVB hun wedstrijden gingen fluiten door de regio heen. "Ieder voordeel, heeft zijn nadeel" is hierop wel heel toepasselijk.

  Terug naar het heden, er zijn nu ook volop jonge goede scheidsrechters bij Foreholte aanwezig. Het begeleiden van deze parels doet me ook veel deugd. Ik probeer samen met de andere scheidsrechter-begeleiders, er bij iedere scheidsrechter, op hun eigen niveau, het beste er uit te halen.

  Ook de betrokkenheid van toparbiter en Voorhouter Allard Lindhout bij ons scheidsrechterskorps is van grote waarde. De thema avonden met Allard in onze kantine en zijn interactie met de veelal jeugdige scheidsrechters is om van te genieten. Daarnaast zijn de praktijkvoorbeelden, meestal ondersteund door beeldmateriaal, actueel en uiterst leerzaam voor de vele aanwezigen.

  Zijn er hoogtepunten te vertellen van je scheidsrechters loopbaan binnen Foreholte?
  Jazeker! Eigenlijk zijn de wedstrijden van het eerste team van Foreholte 1 de krenten in de pap. Dit zijn toch wel de wedstrijden waar de adrenaline bij mij net iets meer aanwezig is. Je wilt echt presteren! Terugkijkende naar deze wedstrijden, geeft mij een heel vaak een trots gevoel. Zeker als ik de bal vaak op 10 meter kon blijven volgen. Dat kan je overigens alleen al je fit bent en dat voel ik me de laatste tijd zeer zeker!

  Maar ook verleden week, de wedstrijd Foreholte JO19-1 tegen Quick Boys JO19-1 is nu al voor mij een blijvende herinnering. Floot een goede wedstrijd voor mijn gevoel en dat waren velen met mij eens gezien de reacties. Maar om eerlijk te zijn. Als een wedstrijd afgelopen is, bij de eerste stap van het veld, heb je zelf al een gevoel hoe je wedstrijd gefloten hebt. (uw reporter: overigens een zeer mooie 2-1 winst voor Foreholte JO19-1)

  Hoor je net zeggen, "Foreholte is echt mijn cluppie". Kun je dit verwoorden Henk?
  Ben zelf een mensen-mens als je begrijpt wat ik bedoel. Ga graag met mensen om en het is altijd leuk om bij Foreholte te zijn en mensen te ontmoeten en mee te praten. Het geeft mij een echt familiegevoel. Het is een deel van mijn sociale leven en zie het net als iets meer dan het dagelijks naar het werk gaan.

  Heb je nog een leuke anekdote of iets dergelijks?
  Wil eigenlijk graag mijn belevenissen bij het onderling voetballen bij 7 tegen 7 aankaarten. Eens in de 2 weken voetballen we op de Elsgeest onderlinge partijtjes tegen elkaar. Iedereen is welkom, er zijn geen verplichtingen. Wie komt die komt. Heel veel jaren onder de deskundige leiding van Paul Jochemsz en sinds dit seizoen die van Arjen Passchier en Peter Kling. Alle niveaus voetballers door elkaar heen. We hebben heel vaak hilarische momenten en wat een gemoedelijke sfeer. Uit deze potjes haal ik veel voldoening en energie!

  We horen zowel basketbal en voetbal in jouw levensverhaal. Als je echt een keuze moet maken, welke heeft dan de uiteindelijk de voorkeur?
  Aai, dat is echt een lastige!  Na enig nadenken....maar als ik uiteindelijk echt moet kiezen, zou ik zeggendat basketbal de voorkeur heeft. Het aantal acties en spelmomenten, waar menig toeschouwer voor naar een wedstrijd komt en hoopt te zien, is bij basketbal net iets meer toch!

  Heb je een lijfspreuk, Henk?
  Zeker weten! Eentje van basketbal-legende Michael Jordan.

    "If you quit once, it becomes a habit, never quit!"

  (uw reporter: "Als je eenmaal opgeeft, wordt het een gewoonte, geef nooit op!)

  Wil jij net als Henk ook je steentje bijdragen aan onze prachtige vereniging? Stuur dan een mailtje naar info@foreholte.nl voor meer informatie over de verschillende commissies en vrijwilligersfuncties!