• Gisteravond is de eerste halve finale gespeeld van de Sportiff LAV Cup. In Voorhout ging Valken’68 met een 1-3 zege aan de haal tegen gastheer Foreholte. Zonder slag of stoot ging dat allerminst. Vooral in de eerste helft was de tweedeklasser gevaarlijker, maar de eersteklasser strafte uiteindelijk de fouten effectief af en gaat nu afwachten of Graaf Willem II VAC of Voorschoten’97 de tegenstander zal zijn op 15 juni.

  Beide ploegen namen dit ’tussendoortje’ serieus op. De finale lonkte en daar hadden de formaties van Mo Bougrine en Derek van der Plas en Erwin van der Nagel zichtbaar trek in. In de eerste tien minuten stichtte Stan Spies voor de thuisploeg het eerste gevaar en Huig van Duijn liet zich aan de andere kant gelden. Het duel was zo meteen op gang gekomen en gedurende de wedstrijd bleef de vaart er ook in.

  Thijs van Gils kreeg rond het eerste kwartier de grootste kans. Eerst stuitte de aanvaller op Frank Kardjani en bij de tweede inzet kreeg de doelman hulp van een verdediger. In dezelfde minuut snelde Jelle van den Oever er van door en moest de gehele defensie van Foreholte in de achtervolging. De spits mikte uiteindelijk over het doel van Matthijs Guijt.

  Tien minuten later kwam Van Gils weer in kansrijke positie, maar nu schoof de nummer 7 de bal voorlangs het Valkenburgse doel. Tegen het einde van de eerste helft kregen de bezoekers meer grip. Gregor Zalewski leek alsnog de 1-0 binnen te koppen, maar Kardjani kreeg er nog net zijn hand tegen. Pal voor de rust was het wel raak, maar nu aan de andere kant. Een hoekschop vanaf rechts werd licht getoucheerd door Van den Oever, hoewel enkele volgers op de tribune meende dat er een verdediger van de thuisploeg de bal nog raakte.

  Foreholte startte hetzelfde als voor de pauze met hoge druk. Finn Hogenhuis probeerde het van afstand en ook nu verdween de bal maar net over het doel van Kardjani. Kort daarop ging het even fout bij de gastheren, waarna Valken’68 via Lars Wietsma en Sammy Zandbergen Dirk van Duijn in stelling konden brengen. Een prima uitgespeelde treffer, die kort daarop werd gevolgd door de 0-3 vanwege een weggever in de defensie. Van den Oever kon zo zijn tweede doelpunt van de avond laten aantekenen.

  Daarmee leek de wedstrijd beslist, maar daar dacht Foreholte anders over. Nu profiteerde Spies van wanorde bij de Valkenburgers en kon het vierde doelpunt van de avond worden genoteerd. Daar zou het bij blijven, hoewel de ploeg uit de tweede klasse het de gehele wedstrijd bleef proberen. Valken’68 kwam evenwel niet echt meer in gevaar, mede omdat Zalewski een ferme knal gekeerd zag worden door Kardjani. Daar stonden nog pogingen tegenover van Van den Oever, Wietsma en Samir Foudal.

  Al met al een levendige pot voetbal waarbij de teams elkaar niet veel ontliepen, maar waarbij de formatie van de nummer 4 uit 1C net iets meer geslepen was. De wedstrijd ging als sportief de boeken in, mede door het prima optreden van Manon Plandsoen. Valken’68 gaat voor het eerst de finale spelen en Foreholte nam met opgeheven hoofd afscheid van het toernooi. Voor Valken’68 wacht een vrij weekend, terwijl RCL komende zaterdag afreist naar de andere roodwitten.

  Bougrine kort en bondig: ,,Een geflatteerde uitslag, wij hebben de kansen gehad maar Valken maakte de goals. Zij hebben eigenlijk de fouten afgestraft die wij maakten. Jammer dat het zo is afgelopen, maar we kunnen tevreden zijn over onze inbreng tijdens dit toernooi.”

  Van der Nagel die de wedstrijd vanuit Valken perspectief leidde: ,,De doelstelling was om de finale te halen en dat is gelukt. We hadden gehoopt dat met wat beter voetbal te doen, maar we werden zeker in het eerste halve uur verrast door het spel van Foreholte. Frank heeft diverse reddingen moeten verrichten. Daarna kregen we meer vat op hun spel, waarbij hoog druk werd gezet. De 0-1 viel op een lekker moment. Kort na rust liepen we weg, maar zij gaven niet op. Van den Oever kreeg na de 1-3 nog wel de grootste kans op de 1-4, maar wij zijn niet echt meer in gevaar gekomen. Absoluut een compliment voor Foreholte. Een leuke ploeg met aardig wat goede individuele spelers. Ze hebben zich prima verweerd. Ook een pluim voor de scheidsrechter. Die hebben we geen noemenswaardige fout zien maken. We zijn blij met onze finaleplaats en we willen de beker nu heel graag pakken.”

  Foreholte- Valken’68 1-3 (0-1). 43. Van den Oever 0-1, 52. D. van Duijn 0-2, 53. Van den Oever 0-3, 57. Spies 1-3.

  Basisopstelling Foreholte: Guijt, Den Hartog, Hogenhuis, Slobbe, Morits, Berg, Zalewski, B.Ligtvoet, Spies, Autar, van Gils.

  Basisopstelling Valken’68: Kardjani, Den Hollander, Oudshoorn, Slootweg, D. van Duijn, De Mooij, Lagerberg, Zandbergen, Wietsma, Van den Oever, H. van Duijn.