• Het is een doorsnee woensdagochtend in september. Er heerst bedrijvigheid in de kantine, want het is koffietijd. Een grote groep 50/60/70 plussers zetten zich aan tafel voor een lekker bakkie leut. Zo ook mijn drie “Echte kampioenen” van de veldenploeg. Na een gezellig samenzijn ga ik even apart zitten met Jan Schrama, Hans van den Nouland en Piet Angevaare. Patrick van Wieringen was helaas niet aanwezig.
  Door: Erwin van der Linden

  Heren, goedemorgen!  Ik zit vandaag met 3 leden van de veldenploeg. Echter is dat wel een goede naam voor jullie activiteiten?
  ‘’Nee, om eerlijk te zijn behelst dat maar een gedeelte van onze werkzaamheden. Natuurlijk is het onderhoud van onze 4 kunstgrasvelden en een echt grasveld een belangrijke taak, maar wat daar naast nog allemaal gebeurd is net zo belangrijk. Reparaties, onderhoud kantine en kleedkamers, een schoon sportpark, onderhoud reclameborden. Het is heel gevarieerd. Kijk voorbeeld naar het lijstje van vandaag: ophangen van een reclamebord, het belijnen van het grasveld, een tegelpad verleggen, een doek ophangen en nog veel meer. Eigenlijk alles wat je ziet op en rond ons sportpark is wel door onze handen gegaan voor onderhoud. Eigenlijk kunnen we oprecht over een heuse onderhoudsploeg spreken!’’

  Het valt me op dat jullie allemaal een echt rood-wit Foreholte hart en verleden hebben. Jan is bijvoorbeeld Erelid, Hans Lid van Verdienste en Piet en Patrick lopen ook heel, heel lang bij de vereniging.
  ‘’Klopt! Allemaal hebben wij een Foreholte verleden, als o.a. voetballer, elftal leider, en wat nog niet meer. Allemaal al meer dan tientallen jaren. Het Foreholte hart blijft kloppen en wij willen ook na ons werkbare leven actief blijven. Wat is er dan niet mooier om voor je cluppie vrijwilligerswerk te doen. De werkzaamheden zijn heel divers en er is voor iedereen wel iets wat hij graag doet of goed kan. We zijn hier 5 dagen per week in de morgen aanwezig en we weten niet beter. We hebben allemaal onze eigen taken en verantwoordelijkheden, maar natuurlijk ook dingen die we met de hele groep doen. Na onze werkzame levens, hebben we bij Foreholte een mooie tweede roeping gevonden. Het geeft ons veel plezier en voldoening.’’ 

  Mooi gezegd. Ik denk overigens dat veel mensen onderschatten hoeveel uur jullie in deze vereniging steken. En dan worden jullie soms ook niet echt geholpen… Neem bijvoorbeeld het zwerfafval!
  ‘’Daar zijn we dagelijks mee bezig. Het is onbegrijpelijk dat mensen hun troep niet opruimen. Een simpel leeg zakje chips is toch niet zo zwaar en kun je zo in de afvalbakken deponeren. Daarnaast komen we zo nu en dan ook nog wel eens stukgevallen flesjes tegen en dan dienen we glasscherf voor glasscherf van het veld te verwijderen, voordat er ongelukken gebeuren. Met een klein gemak gooi je het in de afvalbak was de slogan toch? 

  Overigens, we moeten hierbij trouwens onze complimenten geven voor de Mare-groep. Zij helpen ons enorm. Op maandag en donderdag gaat een groep het hele complex over om zwerfafval te verzamelen en op te ruimen. Dat is toch fantastisch!’’

  Jullie komen ook wel eens een bal tegen toch tijdens het opruimen?
  ‘’Zeker! Het was zelfs zo dat we op hoogtijweken, ongeveer 10 ballen per week op het complex vonden. We verzamelden ze vervolgens en stopten deze in het ballenhok, zodat het jeugdbestuur weer iets te verdelen had. Daar zaten heel vaak ook ballen bij die stuk waren. Ook nu bij de werkzaamheden voor het nieuwe veld 6 worden veel ballen gevonden. Met name uit de brandnetels en struiken achter een doel van veld 5, komt nogal wat boven tafel. Zo zie je maar dat er qua techniek nog voldoende te verbeteren valt, haha.

  Naast het schoonhouden van het sportpark en het onderhoud daarvan lijkt mij ook dat de velden veel aandacht vragen. Ik zie geregeld een trekker over de kunstgrasvelden rijden. Gaat daar veel tijd in zitten?
  ‘’Zonder meer! Periodiek dienen de kunstgrasvelden geborsteld te worden. Belangrijk is wel dat alle bladeren en overige vuil op het veld verwijderd zijn. Bij het borstelen wordt de vastgelopen rubberinfill (korrels) weer los gemaakt en naar boven geborsteld. Hiermee is de zachte vering van het veld ook weer gewaarborgd. Je ziet ook duidelijk het verschil na het borstelen. Een zwarte gloed van korrels is weer zichtbaar.

  Als het overigens flink heeft geregend, moeten we sowieso aan de bak. Veld 1 is dan een ‘rotzooitje’ om het zo maar te zeggen. We hebben nu een systeem waarbij het kurk gelukkig niet meer van het veld af kan drijven. Maar we moeten alles weer herverdelen. En dat kost super veel tijd. We doen er dan met het team alles aan om het veld zo snel mogelijk weer in top conditie te krijgen. De elftallen staan uiteraard te trappelen weer te kunnen ballen.’’

  Ook heel opvallend, de werkplaats van jullie in het oude kleedkamergedeelte. Met verbazing zag ik een heuse professionele werkplaats, waar menigeen jaloers op is!
  ‘’Waar gewerkt wordt, heb je goed gereedschap nodig. We zijn hier dan ook heel blij mee. Het overgrote gedeelte kon Jan Schrama overigens mee nemen bij zijn pensionering destijds. Leuke anekdote is dat het hem uiteindelijk 2 snipperdagen heeft gekost!

  Maar het gereedschap vormt de basis van iedere werkdag. We kunnen niet zonder. En we hebben er al behoorlijk wat mee gerealiseerd. Wat te denken van het nieuwe kleedkampergebouw waar we de totale inrichting voor hebben gedaan. Of de zitgedeelten van de tribune.’’

  Ik ben oprecht onder de indruk hoeveel jullie betekenen voor de vereniging! Jullie dan ook de ‘Echte Kampioenen’ van de maand september. Wat zou je nog willen zeggen tegen de lezers?
  ‘’We hopen eigenlijk op een stukje begrip! Wellicht kijkt iedereen nu met andere ogen naar het mooi bijgehouden sportpark en alles wat schoon, werkend en waar nodig gerepareerd is. Iedereen is welkom op het sportpark, maar we vragen wel mensen respect voor de omgeving te tonen. Zo houden we het leefbaar voor iedereen en zijn wij iets eerder thuis haha!

  Dank voor jullie openhartigheid!

  -----

  Wat zijn 'De Echte Kampioenen'?
  Vrijwilligers. De motor van de vereniging. Je kan altijd op ze rekenen, stellen zich belangeloos op en gaan onvermoeibaar door. Maar ondanks de bergen werk die zij verzetten, zie je ze als stille krachten maar zelden op de voorgrond. Dat kan anders dachten wij. Daarom belichten we in het nieuwe seizoen iedere maand een tak uit de prachtige vrijwilligersgilde, die Foreholte rijk is! De maand september is dat ‘De Veldenploeg’, de vrijwilligers op de achtergrond, die er voor zorgen dat onze accommodatie in tiptop conditie blijft.

  Van links naar rechts op foto: Hans van den Nouland, Jan Schrama (eerste rij) en Piet Angevaare en Patrick van Wieringen (tweede rij) ontbreekt.