• Zaterdag vroeg in de ochtend. Het is net weer even rustig in de kantine, want de eerste wedstrijden zijn net begonnen.  Ik nestel mij aan tafel in de multi-functionele ruimte samen met Gijs van de Velde en Jelmer van der Poel. Beiden gewaardeerde leden van de scheidsrechterscommissie.
    Door: Erwin van der Linden

    Heren, een hele goedemorgen!  Kunnen jullie jezelf voorstellen?
    Gijs: “Ik ben 21 jaar en momenteel woonachtig in Utrecht en studeer daar Rechten en dan met name het commerciële recht trekt mij enorm. Sinds mijn 12de ben ik scheidsrechter. Heb diverse cursussen via Foreholte doorlopen. Van de pupillencursus tot en met de verenigingsscheidsrechters cursus. Dit was de voormalige bekende BOS – cursus voor scheidsrechters. Heb naast het fluiten bij Foreholte, ook voor de KNVB gefloten. Dit houdt in dat je door de KNVB naar diverse verenigingen wordt uitgevaardigd voor een wedstrijd te fluiten. Sinds een jaar ben ik daar mee gestopt en fluit ik voornamelijk seniorenwedstrijden op de zondag bij Foreholte”

    Jelmer: “28 jaar oud In het dagelijks leven ben ik werkzaam als bouwkundig ontwerper. Dit doe ik als zelfstandige voor zowel particulieren als architectenbureaus. Ik fluit sinds mijn 13de jaar. Begonnen bij Willem van Dijk in de eerste cursus, die toen gegeven werd, samen met 25 andere cursisten. Ik ben overigens de enige die daarvan nog actief aan het fluiten is. Heb overigens ook KNVB gefloten, maar ben daar mee gestopt. Ben nu zogezegd een “clubscheidsrechter”  en fluit met name op de zaterdag’’

    Jullie aandeel bij de scheidsrechtercommissie, hoe moet ik dat zien?
    Gijs/Jelmer: ‘’De commissie heeft de verantwoordelijkheid dat alle thuiswedstrijden van een scheidsrechter zijn voorzien, zowel op wedstrijddagen in het weekend als wedstrijden door de weeks. De wedstrijden van de aller jongste jeugd vallen daar sinds een aantal jaren buiten, maar dan blijven er nog heel veel wedstrijden over om te regelen. 

    Daarnaast hebben ook de toernooien (bv Edwin van der Sar toernooi) scheidsrechters nodig. Ook daar bemiddelen wij in. Daarnaast is het opleiden van scheidsrechters een noodzaak. Zo organiseren wij geregeld cursussen en wel leuk om te vertellen, er staat nu ook weer een cursus aan te komen.

    Om het niveau van onze scheidsrechters te optimaliseren, hebben wij ook scheidsrechterbegeleiding ingevoerd.  Jonge onervaren scheidsrechters worden begeleid door ervaren rotten in het vak. Maar ook ervaren scheidsrechters krijgen een eerlijke feedback.

    In al het bovenstaande leveren wij hand- en spandiensten waar we kunnen”.

    Foreholte staat bekend om haar goede interne scheidsrechters opleiding, begeleiding en ontvangst van externe scheidsrechters. Hoe ervaren jullie dit?
    “Als je namens de KNVB bij andere verenigingen komt, kan je het ene uiterste verwachten en de ander. Van een hartelijk ontvangst, praatje met de voorzitter tot een gebakje bij de koffie. Maar ook alleen een sleutel krijgen voor een kleedkamer komt veelvuldig voor.

    Foreholte ontvangt de externe scheidsrechters op een goede wijze. Jeugdbestuurskamer is altijd door een gastheer of gastvrouw gevuld en ook wij van de commissie proberen zoveel mogelijk contact te maken.

    Onze eigen clubscheidsrechters komen vaak omgekleed al aan en dan is de tijd voor een praatje altijd iets minder. Neemt niet weg, dat we zoveel mogelijk contact proberen te maken, een krentenbolletje of iets dergelijks regelen en er altijd zijn voor begeleiding, vragen of support. Maar daarnaast we gaan ook geregeld de communicatie aan met toeschouwers, die onze Foreholte normen en waarden niet respecteren.

    Tijden veranderen hoor je zo vaak. Zien jullie dit ook in jullie scheidsrechter vak?
    ‘’Zelf hebben we daar niet echt veel last van. Je hoort vaak dat de excessen toe nemen, maar zo ervaren wij dat zelf niet. Het is natuurlijk wel zo, dat iedereen mondiger is geworden en ook alles op “social media” enorm wordt uitvergroot tegenwoordig.

    Kunnen jullie zelf ook genieten van een goede voetbalwedstrijd?
    “Zeker weten! Vaak heb je voor de wedstrijd al een inschatting van de krachtsverhoudingen. Een koploper tegen de 2de plaats geeft een ander gevoel dan de koploper tegen de onderste plaats. Echter begrijp ons niet verkeerd, allebei de wedstrijden hebben je volledige aandacht en inspanning nodig! 

    Of wat denk je van een derby tussen 2 buur-verenigingen, bv RKAVV tegen SEV. Je weet vooraf dat er druk op de ketel staat en je stapt met trots van het veld, als er opmerkingen komen met goed gefloten scheids!

    Overigens het aanvoelen van een wedstrijd is enorm belangrijk en daar zijn we beide door onze jarenlange ervaring, wel bedreven in geworden’.

    Het fluiten van selectieteams is overigens net een klein stukje gemakkelijker soms, doordat je al snel door hebt welke spelers de bepalende factor zijn. Neemt niet weg dat we niet-selectie teams ook graag fluiten.

    Daarnaast zijn wij ook allebei voetballer en kunnen zeker genieten van het spelletje wat we gewoonweg zelf ook beide zo leuk vinden”.

    Gijs, heb jij een bepaalde stijl van fluiten?
    “Zonder meer! Ik ben een scheids die probeert om een wedstrijd niet dood te fluiten, als je begrijpt wat ik bedoel. Stevige duels mogen er van mij best zijn! Heb dat zelf door mijn manier van voetballen ook altijd fijn gevonden. Daarnaast vind ik het contact met de spelers altijd heel belangrijk. Vooraf en achteraf een klein praatje en tijdens de wedstrijd mag ik ook graag communiceren. Daarbij is het vooral duidelijk en consequent zijn en je merkt dat het respect voor je beslissingen daardoor toeneemt”.

    Jelmer, wanneer heb jij een goede wedstrijd gefloten?
    ‘’Dat is heel gemakkelijk, als mijn gevoel dat zegt. Echter daar kan je heel soms ook best naast zitten. Ik sta dan ook altijd open voor gerichte feedback, mits dit op een normale manier gebracht wordt. In de dialoog en niet in emoties!

    Daarnaast is ook altijd het aantal handjes wat je krijgt na afloop bepalend in deze. Echter dat kunnen nu door corona ook hand boksen zijn”.

    Ik ben altijd verbaasd over de bonte kleuren van het scheidsrechters gilde. Wat hebben jullie zoal in de kast liggen?
    Jelmer “Ik heb alle kleuren van de toenmalige Nike lijn van een aantal jaren geleden, te weten groen, geel, licht grijs en natuurlijk zwart”

    Gijs “Ik kan daar nog wel een paar kleuren aan toevoegen, omdat mijn broer Ruud ook fluit en we dezelfde maat hebben”.

    Voetbalschoenen of kunstgrasschoenen? Horloge of stopwatch?
    Allebei in koor “absoluut voetbalschoenen en een horloge”

    Ik sluit altijd af met de vraag of er nog een bepaalde spreuk is, die je vaak gebruikt in je leven of je typeert. Zo ook bij jullie. Zeg het maar, heren!

    Gijs “Helaas, heb niet zo veel met spreuken en oneliners, sorry”.

    Jelmer “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan! “.

    Dank voor jullie openhartigheid!