• Het scheuren van je kruisband. Een horrorblessure waar te veel voetballers over mee kunnen praten. Ook Steffi Huyts, speelster van Vrouwen 1, overkwam het begin dit kalenderjaar. Een intensief en zwaar traject van revalideren volgt. En niet voor de eerste keer. Tijd om even een hart onder de riem te steken van dit 22-jarige talent uit Voorhout.

  Steffi, we hebben een inspirerende reel voorbij zien komen op Instagram. Maar wat is er precies gebeurd?
  "Het gebeurde op 20 januari. Ik had een goede eerste seizoenshelft achter de rug en was superfit. Tijdens de eerste oefenwedstrijd na de winterstop sprong ik om een sliding te ontwijken, maar ik kwam verkeerd neer. Ik dacht eerst dat het wel mee viel, want toen het mij 4 jaar geleden overkwam, voelde het compleet anders.”

  ‘’Na het incident volgden er een aantal afspraken bij de fysiotherapeut met als gevolg toch een doorverwijzing voor een MRI. Het was eigenlijk meteen foute boel, en dat kwam hard binnen... Ik had mijn voorste kruisband gescheurd en daarnaast een scheurtje in mijn meniscus. Alles stond ineens op zijn kop. Er zijn een hoop tranen gevloeid."

  Hoe ziet het revalidatietraject er voor jou uit?
  "Op een gegeven moment moet je de knop omzetten, want je hebt 9 tot 12 maanden te gaan. Ik ben nu vier weken geleden geopereerd. De eerste weken zijn het zwaarst, daar moet je echt doorheen. Daarna pas kun je aan je herstel werken en kleine stapjes maken. Je begint weer vanaf nul en gaat steeds opbouwen. Het is vrij ingrijpend."

  Wat geeft jou de kracht en hoop om dit traject weer in te gaan? Ik kan me voorstellen dat het voor de tweede keer extra zwaar is.
  "De tweede keer is inderdaad echt niet makkelijk. Mentaal is het zwaar, de vraag waarom ik weer…? heb ik me heel vaak afgevraagd. Ik ben een positief iemand, ik weet wat me te wachten staat en ik zie het weer als een uitdaging. Je moet geduldig blijven, hoe moeilijk dat ook is. Ik haal mijn energie uit het idee dat ik straks weer de oude ben. Ik ben geopereerd bij Bergman Clinics en nu revalideer ik bij het MTC met Mark Kroon - super goede begeleiding. Dat voelt vertrouwd."

  ‘’De vraag of ik weer ga voetballen komt later wel. Dat schuif ik voor nu even voor me uit. Eind volgend seizoen sta ik er weer: fit en sterk… op of naast het voetbalveld.’’

  Foreholte wenst Steffi heel veel succes met haar herstel en hopen haar weer snel op de velden te zien!